Home » F.A.Q. » Koeltechniek & corona

Koeltechniek & corona

Koeltechniek anno 2020 

De komst van de Covid-19 pandemie toont nog maar eens aan hoe belangrijk de koude- en luchtbehandelingssector is. Koudetechniek vermijdt namelijk dat bacteriën, virussen en ziekteverwerkers zich kunnen ontwikkelen. Het is dan ook geen verrassing dat koeltechnieken veelvuldig worden ingezet in ziekenhuizen voor o.a. de opslag als ook bij de distributie van geneesmiddelen en voedsel, het koelen van patiëntenkamers, onderzoek, ... Van labo tot patiënt 

Het gebruik van medicatie, die bij constante temperaturen moet bewaard worden, is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Zo werd het aantal wereldwijde polio-gevallen sterk teruggedrongen dankzij het gekoeld bewaren van vaccins.  

Met het coronavaccin in zicht, zijn de logistieke voorbereidingen volop bezig.  Een uitdaging zo blijkt want van de 5 ontwikkelde coronavaccins zijn er 2 die aan hoge vriestemperaturen moeten bewaard worden. Oplossingen voor het bewaren en vervoeren van de coronavaccins zullen gekoelde en diepgekoelde opslag zijn. 

Of het nu gaat om temperaturen van 5°C of -70°C, voor de gehele of gedeeltelijke logistieke keten zullen nieuwe koel technologische middelen moeten worden ingezet. Het wordt een zaak voor deskundigen en specialisten. Wij kunnen als beroepsvereniging van de koeltechnisch- en luchtbehandelingssector in België alleen maar trots zijn en hopen dat de positieve aandacht voor de koelsector een gunstig effect zal hebben op het aantal jongeren dat kiest voor een koeltechnische opleiding. We zullen hen, en de reeds aanwezige spelers van de koeltechnische sector, de komende jaren meer dan ooit nodig hebben. 

 

Bronnen:
Hoe vervoer je een vaccin op -70 graden over de hele wereld? Transporteconoom: "Dit is ongezien" | VRT NWS: nieuws 
BEKIJK: Hoe werken de coronavaccins precies? En wat zijn de voor- en nadelen van elk vaccin? | VRT NWS: nieuws 

https://www.frixis.be/nl/e-news/nieuws-cat/koeltechniek-corona.html


«   »